Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
14-07-2023 4 min. Leestijd

Bedrijfsleven en onderwijs bouwen samen watertaxi af

Imbarcazione Barone, Elcee en studenten van Da Vinci en Dordrecht Academy bouwen samen de watertaxi Futuro af. Vanuit mbo en hbo wordt er gewerkt aan de technische uitdagingen die er nog zijn bij de al varende innovatieve watertaxi Futuro.

Hoewel de Futuro ondertussen vaart, zijn er nog een aantal technische uitdagingen in het ontwerp van deze innovatieve watertaxi. Vanuit de mbo- en hbo-opleidingen op het Smart Campus Leerpark wordt samen met Elcee gewerkt om tot goede technische oplossingen te komen. Elio Barone, eigenaar Futuro: “In het gehele proces van ontwerp en bouw van de Futuro heb ik nauw samengewerkt met studenten. Zelfs voor de bootlift hebben de studenten onderdelen ontworpen.”

Voor deze opdracht werken de mbo-studenten van Da Vinci-college samen met de Ad-studenten van Dordrecht Academy. Niels Jalving, docent bij het Da Vinci-college: “Bij de Duurzaamheidsfabriek werken de studenten in zogeheten Associate Degree-trajecten. Ze werken dan aan een opdracht van een bedrijf uit de regio. In dit geval met twee Dordtse bedrijven.”

Gijs, Mike, Sem, Joost en Allessandro (studenten Mechatronica niveau 4 en Ad-Engineering): “Voor ons is het interessant om met de producten van IGUS te werken. Er komt bij de productontwikkeling echter meer kijken dan alleen het samenstellen van onderdelen. Van het maken van berekeningen voor de krachten, programmering van de software tot aan omgaan met langere levertijden en aanpassing van het ontwerp. In onze groep hebben we goed samengewerkt om tot een goed eindproduct te komen.”


Bedrijfsleven en onderwijs bouwen samen watertaxi af

De Futuro is de eerste innovatieve watertaxi in de regio Drechtsteden. De watertaxi is ontwikkeld door Imbarcazione Barone, mede met behulp van de subsidie vanuit het MKB-Katalysatorfonds Drechtsteden, onderdeel van Smart Delta Drechtsteden. Vanuit het fonds is subsidie verleend om een haalbaarheidsonderzoek te starten waarbij een nieuwe, hybride en energiezuinige rompvorm werd ontwikkeld en getest. Dankzij het nieuwe, innovatieve ontwerp is de Futuro de eerste van een reeks innovatieve watertaxi’s die de uitstoot van CO2 reduceert. De watertaxi gebruikt een fossielvrije synthetische brandstof en draagt daarmee bij aan een groenere, duurzame toekomst.

BRON: DEAL DRECHTSTEDEN

Imbarcazione Barone, Elcee en studenten van Da Vinci en Dordrecht Academy bouwen samen de watertaxi Futuro af. Vanuit mbo en hbo wordt er gewerkt aan de technische uitdagingen die er nog zijn bij de al varende innovatieve watertaxi Futuro.

Regio aan het water

WERKEN EN ECONOMIE

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de regio Drechtsteden wonen. Innovatie, een goed vestigingsklimaat en goed opgeleide mensen zijn daarbij belangrijk. De sectoren van nu en straks hebben mensen nodig die niet alleen goed zijn opgeleid, maar ook op veranderingen kunnen inspelen. Smart Delta Drechtsteden doet er alles aan om deze mensen op te leiden en aan het juiste bedrijf te verbinden.


Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit. Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief met tips, nieuws en fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel deze pagina