Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
11-03-2024 6 min. Leestijd

Dutch Heat Pump Solutions wint de Scale Innovation Award 2024

Een innovatieve en duurzame dak-inbouwoplossing voor warmtepompen. Met deze innovatie won Dutch Heat Pump Solutions de juryprijs tijdens de Scale Innovation Award op 11 maart 2024 in de Duurzaamheidsfabriek. Een primeur dit jaar was de uitreiking van de Impact Award aan studenten van het Da Vinci College en Dordrecht Academy. De prijs ging naar het project 'Cooling Down The Cities', waar studenten een innovatie bedachten voor hun opdrachtgever die weerparameters kan meten op diverse locaties in Dordrecht, waarbij de invloed van beplanting wordt onderzocht.

Dutch Heat Pump Solutions (DHPS) uit Hardinxveld-Giessendam bedacht de zogenaamde HydroTop: een warmtepomp die de energie voor de pomp uit de buitenlucht haalt. Bovendien neemt hun oplossing weinig ruimte in beslag en integreert het naadloos in het dak van de woning. Daardoor is de pomp ook te plaatsen in situaties waar dit lastiger is door bijvoorbeeld ruimte, geluid of uiterlijk. Wilhard Oldengram (eigenaar DHPS) tijdens de uitreiking: “Wij zijn ontzettend blij dat we hier mogen staan en deze waardering krijgen vanuit onze eigen regio voor de HydroTop. De zichtbaarheid rondom de Scale Innovation Award gaat ons zeker verder helpen om de nodige stappen te zetten, waarmee we een belangrijke bedrage kunnen leveren aan de energietransitie.”

Winnaar juryprijs, DHPS met HydroTop innovatieWinnaar juryprijs, DHPS met HydroTop innovatie

UITREIKING AWARDS

Naast de juryprijs en de Impact Award, werden ook de startupprijs en de publieksprijs uitgereikt. Het bedrijf Blauwe Bagger mocht de startupprijs in ontvangst nemen. Blauwe Bagger scheidt vervuilde bagger in waardevolle grondstoffen, zoals zand en slib. Die vervolgens worden gebruikt in de grond-, weg- en waterbouw, om daarmee een circulaire baggerketen te realiseren. Ook het publiek, bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid, mocht een voorkeursstem uitbrengen voor één van de veertien genomineerde innovaties. De publieksprijs ging naar Energievolutie B.V., met de EMRA-box innovatie. Deze innovatie biedt inzicht in de prestaties van werktuigbouwkundige installaties, om daarmee bewoners te informeren en energiebesparing te bevorderen.

Winnaar Impact Award, studenten van Da Vinci College winnen met project 'Cooling down the cities'Studenten van Da Vinci College winnen Impact Award met project 'Cooling down the cities'

SCALE INNOVATION AWARD

Bedrijven en organisaties uit de regio Drechtsteden, Hoeksche Waard, Molenlanden en Gorinchem konden zich inschrijven met een innovatief product, dienst, proces of business model. De voorwaarde was dat de innovatie nieuw is en van economische en/of maatschappelijke waarde is. De categorieën waren als volgt: Smart Industry, Energietransitie, Human Capital en Zorg. Veertien bedrijven werden genomineerd om kans te maken op de verschillende Awards, waarbij de inzendingen werden beoordeeld door een dertien-ledige jury, elk met een specifieke deskundigheid op het gebied van innovatie in één van de categorieën. De jury stond onder leiding van Leo Stehouwer, voorzitter van Masterplan Techniek Zuid-Holland. De jury voor de Impact Award bestond uit een drieledige jury, geleid door juryvoorzitter René Kerstens (Directeur Coöperatieve Rabobank Zuid-Holland), waarbij de projecten van de studenten werden getoetst op maatschappelijk impact, ondernemerschap en haalbaarheid.

ORGANISATIE

De Scale Innovation Award werd georganiseerd door Smart Delta Drechtsteden, in samenwerking met het Smart Campus Leerpark. Met de organisatie van het evenement maken Smart Delta Drechtsteden en Smart Campus Leerpark innovaties in de regio zichtbaar. Ook bieden zij een podium aan de bedrijven en onderwijsinstellingen die deze ontwikkelingen op gang brengen, waarbij het belang van de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven wordt benadrukt.

Een innovatieve en duurzame dak-inbouwoplossing voor warmtepompen. Met deze innovatie won Dutch Heat Pump Solutions de juryprijs tijdens de Scale Innovation Award op 11 maart 2024 in de Duurzaamheidsfabriek.

Over Smart Delta Drechtsteden

Maakhal Da Vinci College 20171128

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio. Samen met Gorinchem hebben de Drechtstedengemeenten in 2020 de Regio Deal toegekend gekregen om de ambities van de regio te helpen realiseren. Zo gaan we slim samen vooruit.

MEER OVER HET THEMA

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit. Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief met tips, nieuws en fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel deze pagina