Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
30-01-2024 2 min. Leestijd

Onderwijs en bedrijfsleven werken samen: studenten én opdrachtgever aan het woord

Op 17 januari presenteerden studenten van het Da Vinci College en Dordrecht Academy de uitkomsten van real-life opdrachten tijdens de TechnoHub Dag in de Duurzaamheidsfabriek. Bedrijven uit de regio legden een innovatief vraagstuk voor aan studenten, waarna zij in teams aan de slag gingen met het vinden van een praktische oplossing. Tijdens de TechnoHub Dag waren de juryleden van de Scale Innovation Award aanwezig om uitkomsten van de studenten te beoordelen. De winnaar mag de Impact Award in ontvangst nemen op 11 maart 2024. Om een beeld te schetsen van de projecten, de samenwerking én het juryproces, laten we in dit artikel aan het woord: studenten, opdrachtgever Attema én Jurylid René Kerstens.

Op 17 januari presenteerden studenten van het Da Vinci College en Dordrecht Academy de uitkomsten van real-life opdrachten tijdens de TechnoHub Dag in de Duurzaamheidsfabriek. Lees meer over de uitkomsten.

Studenten aan het woord

Studenten tijdens Technohub 2024


Meer dan honderd studenten werkten met ingang van september twintig weken lang in teams aan uiteenlopende opdrachten, voor verschillende bedrijven in de regio. Kas Slis (student Software Developer): “Ons team heeft zich ingezet voor een project waarbij we real time geluidsmetingen in de omgeving van een school hebben vastgelegd en weergegeven op een dashboard. Dit deden we in opdracht van het bedrijf Notilyze. Het meest waardevolle wat ik hierbij heb geleerd, is het werken in sprints. En daarnaast hoe je het best kunt communiceren in het bedrijfsleven."


Ook Nick Verwoerd (student Software Developer) vertelt meer over het project en de samenwerking: “Wij hebben in een dashboard inzichtelijk gemaakt wat de CO2- en NOₓ-uitstoot is van een binnenvaartschip. Deze opdracht hebben we uitgevoerd voor het bedrijf Vink Diesel. Op deze manier kan een schip meer inzicht krijgen in hun uitstoot en hier rekening mee houden in de toekomst. Het was heel leuk om op deze manier ervaring op te doen in de praktijk."

SAMENWERKING STUDENTEN EN BEDRIJVEN

Studenten en werkgever Attema B.V. tijdens Technohub 2024

Eén van de opdrachtgevers uit de regio is John Smans (Projectmanager bij Attema). Hij deelt zijn ervaring over de samenwerking met studenten: “De robotarm die de studenten hebben gerealiseerd, zal de repetitieve werkzaamheden gaan oppakken die nu nog door mensen worden uitgevoerd. Hierdoor krijgen werknemers bij Attema uitdagender werk en gaat de productiviteit omhoog, aangezien de robotarm ook buiten werktijden ingezet kan worden. Door de samenwerking met studenten kunnen we elkaar enthousiasmeren en komen we tot originele ideeën. Dat leidt tot verrassende resultaten. Zo hebben de studenten bedacht dat er een bewegingssensor in de robot moet komen, zodat als er iemand voor de robot staat, de robot langzamer en met minder kracht beweegt. Hierdoor blijft het veilig op de werkvloer.”

JURYPROCES IMPACT AWARD

René Kerstens (Directeur Coöperatieve Rabobank Kring Zuid-Holland) is aangesteld als één van de drie juryleden voor de Impact Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de groep studenten met de meest innovatieve oplossing. Kerstens over het juryproces en het belang van de studentenprijs: “Wij waren onder de indruk van alle projecten die we hebben gezien tijdens de TechnoHub Dag. Het is mooi en goed om te zien dat studenten aan de slag gaan met opdrachten uit het bedrijfsleven. Zo brengen we het bedrijfsleven en onderwijs in de regio dichter bij elkaar. Wij hebben gekeken naar het innovatieve karakter en de mogelijk maatschappelijke en economische impact van de projecten. Op basis daarvan zullen wij ons oordeel vellen en een top drie samenstellen. Deze groepen studenten zullen op het podium worden bevraagd over het vraagstuk en de praktische oplossing. De uiteindelijke winnaar zal aan het einde van de avond de Impact Award in ontvangst nemen.”


Over Smart Delta Drechtsteden

Maakhal Da Vinci College 20171128

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio. Samen met Gorinchem hebben de Drechtstedengemeenten in 2020 de Regio Deal toegekend gekregen om de ambities van de regio te helpen realiseren. Zo gaan we slim samen vooruit.

MEER OVER HET THEMA

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit. Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief met tips, nieuws en fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel deze pagina