Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
25-03-2024 2 min. Leestijd

Project WaveHexapod ontvangt vervolgfinanciering van bijna 2,5 miljoen

Het innovatieve project WaveHexaPod is opgezet door MDIM Ingenieurs. Het ingenieursbureau ontving een subsidie vanuit het MKB-Katalysatorfonds, één van de voorgangers van de MKB-Innovatieregeling Drechtsteden-Gorinchem. Just Transition Fund (JTF) IJmond maakte onlangs bekend een vervolgfinanciering toe te kennen, met een subsidie ter waarde van € 2.471.810. De WaveHexaPod haalt energie uit golven. De energiedichtheid en de voorspelbaarheid van de golven maken dat de golfslag een interessante vorm van duurzame energie is.

Energie uit golven is de meest prominente vorm van mariene energie. Golven worden geproduceerd door de werking van eb en vloed in combinatie met de wind. Het is een aanvulling op de energiemix van wind en zon. Golfenergie kan via zogeheten Wave Energy Converters worden gegenereerd. Met dit project wordt een innovatieve Wave Energy Converter gerealiseerd.

Project WaveHexapod ontvangt vervolgfinanciering van bijna 2,5 miljoen van JTF IJmond. Lees meer over deze innovatie.

WaveHexaPod (WHP)

In tegenstelling tot bestaande Wave Energy Converters, kan de WaveHexaPod al met kleine bewegingen van de golven zeer efficiënt in drie dimensies energie opwekken. De WHP heeft zes (hexa)robots als poten op drie boeien waarmee direct energie kan worden opgewekt.

 WaveHexaPodHet project is ook duurzaam in materiaalgebruik. De poten zijn tweedehands robots. Door bestaande robottechnologie te gebruiken, kan sneller worden opgeschaald. Onderdeel van het project is het ontwikkelen van een onderwijscurriculum voor installatie en onderhoud van het systeem. 

Bron: Omgevingsdienst IJmond

Lees meer

Over Smart Delta Drechtsteden

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio Drechtsteden. Innovatie en een goed vestigingsklimaat zijn daarbij belangrijk. Op het gebied van innovatie zijn ondersteunende initiatieven als de Duurzaamheidsfabriek, de Maakfabriek en MKB-Innovatieregeling Drechtsteden-Gorinchem (voorheen MKB-Katalysatorfonds) in het leven geroepen om de innovatiekracht van de regio te vergroten en te versterken. 

LEES MEER OVER HET THEMA

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit. Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief met tips, nieuws en fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel deze pagina