Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
26-09-2023 4 min. Leestijd

Seabubbles Netherlands zet belangrijke stappen rondom innovatieve draagvleugel voor watertaxi’s

Het innovatieve bedrijf SeaBubbles Netherlands heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Eind 2022 ontving het bedrijf een subsidie vanuit het MKB-Katalysatorfonds, onderdeel van Smart Delta Drechtsteden. Hiermee kon SeaBubbles Netherlands een prototype ontwikkelen voor een innovatieve draagvleugel van watertaxi’s. Inmiddels heeft SeabBubbles het prototype getest bij het onderzoekscentrum Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) en een pilot gedraaid op het meer van Annecy in Frankrijk. Ook is de draagvleugelboot gepresenteerd aan het Nederlandse publiek tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam van 1 t/m 3 september 2023.


Het in Dordrecht gevestigde SeaBubbles Netherlands richt zich op 100% duurzame mobiliteit. Mede vanuit deze ambitie is het bedrijf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een prototype voor een innovatieve draagvleugel voor watertaxi’s. Dit prototype demonstreert dat er comfortabeler, schoner, sneller én zuiniger gevaren kan worden. De afgelopen maanden heeft het team van SeaBubbles hard gewerkt naar een nieuw hoogtepunt, waarbij de vernieuwde vleugel met druksensoren en bijbehorende software werden getest bij het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen. SeaBubbles mocht hier, in samenwerking met toeleveranciers Jules Dock en Foilchemy, gebruikmaken van de test bassin in de periode van eind augustus tot begin september.

Resultaten testen MARIN

Uit de resultaten van de eerste testen bij MARIN is gebleken dat de positie van de boot en de golven nog beter waargenomen en voorspeld kunnen worden. De komende periode wordt gebruikt om de resultaten verder te analyseren en de software te verrijken en te optimaliseren. Maurice van der Meché (CEO SeaBubbles Netherlands): Wij zijn enorm blij met de support vanuit het MARIN-team en de testruimte die zij faciliteerden. Mede dankzij hun expertise en faciliteiten hebben we bijzonder veel tijd bespaard, omdat we de vernieuwde vleugel in dit geval niet op open water hoefden te testen. Daarnaast hebben we met onze leveranciers veel ervaring opgedaan aangaande het ontwerp en het bouwproces van de vleugels. Met de resultaten van de druksensoren hebben we ons de mogelijkheid verschaft om straks ook bij hogere golven te kunnen varen. De nieuwe watertaxi wordt daarmee geschikt om snel, schoon en comfortabel te varen op de redelijk uitdagende rivieren in de regio Drechtsteden”.


Het innovatieve bedrijf Seabubbles Netherlands heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Eind 2022 ontving het bedrijf een subsidie vanuit het MKB-Katalysatorfonds, onderdeel van Smart Delta Drechtsteden

Pilot gevaren op het meer van Annecy

Naast de testen bij het MARIN in Wageningen heeft SeaBubbles Netherlands in de maanden juli en augustus een pilot gedraaid op het meer van Annecy in Frankrijk. Bij deze pilot werd gevaren met een vijf persoons draagvleugelboot, waarbij iedere dag gebruik is gemaakt van de boot. Deze boot is gecertificeerd om professioneel personen te vervoeren. Maurice van der Meché: “De pilot op het meer van Annecey in Frankrijk is zeer succesvol verlopen, daar zijn we erg trots op. Wat ons betreft is de pilot dan ook voor herhaling vatbaar in de nabije toekomst op een plek in Nederland”.

Seabubbles Netherlands

DEELNAME WERELDHAVENDAGEN 2023

Wie afgelopen weekend aanwezig was tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, van 1 t/m 3 september, heeft de draagvleugelboot van SeaBubbles al kunnen zien schitteren. SeaBubbles mocht hier de vernieuwde vleugelboot aan het Nederlandse publiek presenteren. Onder het publiek waren vele positieve reacties over de nieuwe innovatie. Technische vaklieden, investeerders, studenten en gezinnen hadden veel interesse in het maken van een ritje met de nieuwe draagvleugelboot.

Planning en blik op de toekomst

De komende periode wil SeaBubbles Netherlands belangrijke stakeholders en het publiek uit de regio Drechtsteden de gelegenheid geven om een unieke ervaring op te doen met de vijf persoons boot. Daarnaast wordt de software verder geperfectioneerd met de resultaten afkomstig uit de test. De komende kwartalen zullen extra testen plaatsvinden om de boot geheel autonoom te laten varen. Parallel daaraan heeft het bedrijf de ambitie om een nieuwe, grotere passagiersboot te ontwerpen en te bouwen. Maurice van der Meché: "Het zou mooi zijn als we dit project opnieuw met regionale partijen en subsidies verder vorm kunnen geven, zoals de subsidie vanuit het MKB-Katalysatorfonds en de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Op deze manier kunnen we blijven innoveren en varen we met de nieuwste technieken aan boord, die onze filosofie ondersteunen."

WEBSITE SEABUBBLES 

Subsidie en ondersteuning voor jouw innovatieplannen?

Smart Delta Drechtsteden stelt, met de MKB-Innovatieregeling Drechtsteden-Gorinchem, geld beschikbaar voor het stimuleren van innovaties in de (maritieme) maakindustrie. Heb jij, als regionale MKB-onderneming, een vernieuwend idee of pilot? En ben je op zoek naar ondersteuning in de vorm van financiering, kennis, advies en netwerk om dit mogelijk te maken? Vraag dan vandaag nog subsidie aan bij de MKB-Innovatieregeling Drechtsteden-Gorinchem!

Subsidie aanvragen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit. Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief met tips, nieuws en fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel deze pagina